gyogytorna
ÚJ CSOPORT TORNÁK
 
Menü
 
Cikkek/linkek
 
Bannercsere
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatások
Indulás: 2008-04-09
 
A cukorbetegség és a gyógytorna

A cukorbetegség és a mozgás

 

Sajnos manapság a cukorbetegség népbetegségnek számít, és nem kíméli a gyermekeket sem, ezért nagyon fontosnak tartom, hogy beszéljünk a cukorbetegség és a mozgás kapcsolatáról, mert bár a gyógyszeres és diétás kezelés betartása létkérdés, a mozgás az egyik leghatékonyabb kiegészítő gyógymód, amit egy cukorbeteg találhat.

 

A cukorbeteg emberek számára létfontosságú, hogy válasszanak valamilyen mozgásformát. Ma már bizonyított tény, hogy a mozgás jó hatással van a cukorbetegségre, vagyis a sportoló cukorbetegek körében csökkenteni lehetett az inzulin vagy gyógyszeradagot, illetve van, aki el is hagyhatta gyógyszereit. Fontos tényező még a testsúly csökkentése, ami szintén befolyásolható mozgással, így a nemkívánatos szövődmények, mint a magas vérnyomás és a magas koleszterin szint kockázata is csökkenthető és az életminőség is javul.

 

A cukorbetegségnek két elsődleges formája van:

 

1. IDDM –Inzulin Dependens Diabetes Mellitus (Inzulin Függő Cukorbetegség)

Ez általában fiatal korban (25 év alatt) kialakuló cukorbetegség. A betegekre jellemző, hogy soványak, sokat esznek és isznak, mégis fogynak. E mellett jellemző még a gyakori, nagymennyiségű vizeletürítés. Lehetnek visszatérő húgyúti fertőzéseik, bőrtünetek: viszketés, bőrgyulladások, gombás fertőzések.

A betegség oka a hasnyálmirigy azon sejtjeinek érintettsége, melyek az inzulint termelik (Langerhans szigetek β sejtjei). Ezek a sejtek nem vagy csak nagyon kis mértékben állítanak elő inzulint.

 

2. NIDDM – Non Izulin Dependens Diabetes Mellitus (Nem Inzulin Függő Cukorbetegség)

Ez a forma legtöbbször időskorban jelentkezik, hívják ezért időskori cukorbetegségnek is. Ezekre a betegekre jellemző a túlsúly, a magas koleszterin szint, magas vérnyomás, valamit szintén jellemző a nagymennyiségű és gyakori vizeletürítés.

Ezeknél a betegeknél a betegséget okozhatják az IDDM-nél felsoroltak is, de itt általában az inzulin receptorok érzékenysége, vagy a száma csökken, ezáltal relatív inzulin rezisztencia következik be, vagyis az inzulin lassabban hat a szervezetben.

 

Az elsődleges formák mellett vannak másodlagosan kialakult cukorbetegségek is:

Ilyenek a vírusfertőzések, autoimmun folyamatok, hasnyálmirigy gyulladások következtében kialakuló cukorbetegségek. Ezeknél a formáknál sérülnek a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei.

 

 

Hogyan használódik fel a szervezetünkbe bevitt szénhidrát?

A szénhidrátok az emésztőrendszerbe jutva a vékonybélben szívódnak fel, ahonnan egy részük a májba, egy részük, pedig azonnal a vérbe kerül. Ha a szervezetnek nincs szüksége cukorra, akkor a májban raktározódik el, ha pedig a sejteknek tápanyag kell, akkor a máj raktárából szabadul fel megfelelő mennyiségű szénhidrát. Ami pedig a vérbe jutott az a sejtek táplálásában játszik szerepet, amihez inzulin kell, hogy a sejtek föl tudják venni a cukrot. A vérben lévő cukor áthalad a vesén is, ahol teljes mértékben visszaszívódik a vérbe, vagyis normális esetben a vizeletben nem lehet cukor.

A cukorbetegség esetében kicsit máshogy reagál a szervezet, mivel nincs inzulin vagy csak kevés, ezért a sejtek éheznek, nem tudnak szénhidrátot fölvenni. Ekkor a májban elindul a cukor termelés és a raktárak szép lassan kiürülnek. Amikor a máj már elhasználta a raktárokat a helyére zsír rakódik le. Ekkor nagy mennyiségű cukor kering a szervezetben, mely a veséken keresztül ürül, vagyis a nagy mennyiségű cukor nagy mennyiségű vizelettel együtt (osmotikus diuresis) távozik, melynek következtében hosszú távon kiszáradás következik be.

A lerakódott zsírt a máj elkezdi bontani, melynek hiányos lebontása révén ketonsavak keletkeznek, melyek a vér pH-ját savas irányba tolják. Mivel a ketonsavak is a vesén keresztül ürülnek (ketonuria jön létre), így acidosishoz jön létre, azaz a vér CO2 szintje megemelkedik, ami gyorsult légzéshez vezet (hyperventillatio).

Mind az osmotikus diuresis, mind az acidosis vezethet Diabatases kómához, melynél jellemző az acetonos lehelet, illetve az elhúzódó mély légvételek, melyek között hosszú szünet van (Kusmaul légzés). Ezt a súlyos állapotot megelőzendő, tartsuk be orvosunk utasításait a kezelésre vonatkozóan, vagyis a gyógyszeres/inzulinos kezelést, és a diétát.

 

 

Mielőtt elkezdünk mozogni:

 

 1. Kérjük orvosunk hozzájárulását!!!
 2. Ha van szív és érrendszeri betegségünk azzal jó tisztában lenni, mert befolyásolja a testedzést.
 3. Figyeljünk oda lábunkra (diabeteses láb) – ennek a cipőválasztásnál van szerepe - van e seb, horzsolás vagy egyéb sérülés rajta, mert arra fokozottan figyelni, óvni kell.
 4. Ismernünk kell a hypoglikaemia tüneteit, vagyis az alacsony vércukorszint figyelmeztető jeleit, melyek a következők:

sápadtság, levertség, szédülés, hányinger, hideg veríték, szívdobogás, szapora pulzus koncentrációs képesség romlása, gondolkodási zavar, időérzékelés zavara, agresszió.

A leggyakrabban még az enyhébb tünetek jelentkezésénél észleli a beteg a rosszullétet, ami jól kezelhető kis mennyiségű cukor elfogyasztásával.

5.   Szükség esetére az inzulin, vagy a kis mennyiségű cukor (leginkább egy zacskó szőlőcukor) és segélykérő telefonszámok elérhetősége.

 

Hogyan alakul ki a Hypoglikaemia?

 

A hipoglikaemia főleg inzulinnal kezelt betegeknél fordul elő hosszantartó, megerőltető testmozgás hatására, de gyógyszeres kezelés mellett a nem megfelelő szénhidrát tartalmú táplálkozásnál is felléphet. Mikor az ember elkezd mozogni, a sejteknek több tápanyagra lesz szükségük, így a szervezet próbálja megemelni a vércukorszintet. De a cukorbeteg szervezetében ott az inzulin, ami nagyobb mennyiségben van jelen, mint a vércukoremelő hormonok, így az az információ jut a májba, hogy nincs szükség több cukorra, ezért a máj leállítja a cukor szintetizálását, melynek eredményeképpen leesik a vércukor szint és a beteg rosszul fogja magát érezni.

 

Nagyon Fontos:

-mindig egyen megfelelő mennyiségű szénhidrátot,

-tudnia kell milyen típusú inzulinnal kezelik (hosszú hatású, rövid hatású, kevert),

-milyen erősségű a testedzés, mert annak megfelelő inzulin adagot kell beadni.

 

Amire még figyelni kell, hogy van olyan beteg, akinél nem a testedzés során, hanem órákkal utána jelentkezik a hypoglikaemia, ezt hívjuk késleltetett hypoglikaemiának. Ezért fontos, hogy a testedzések megkezdésekor az edzés után 12 órán keresztül óránként vércukor szintet mérjünk. Ha nagy eltérést tapasztalunk két mérés között, akkor vigyünk be szénhidrátot a szervezetünkbe és mérjük 15 percenként a vércukor szintünket.

 

Milyen kedvező hatásai vannak a testmozgásnak cukorbetegségben szenvedőkre?

 

 1. Csökkenti a vércukor szintet (hypoglikaemia veszélye).
 2. Növeli az inzulin érzékeny receptorok érzékenységét – jobban hat az inzulin.
 3. Javítja a kondíciót, életminőséget, szociális életet.
 4. Csökkenti a szív és érrendszeri szövődmények kockázatát.
 5. Optimalizálja a testsúlyt.

 

Milyen a jó edzés?

 

 1. Az edzés mindig szakember felügyelete mellett történjen.
 2. Körülbelül 30-90 percig tartson, melyben 15-20 perc a bemelegítés – 15 perctől-1 óráig tartó intervallum az edzés – majd 5-10 perc a levezetés és a nyújtás.
 3. Hosszú idő alatt lassan emelhető terhelésű legyen, gyakorisága hetente 3-5 alkalom legyen, inkább többször, mint egyszer hosszan
 4. Az edzés inkább cardiopulmonalis jellegű legyen, tehát olyam mozgás, ami megemeli a pulzusunkat, de nem extrém mértékben.
 5. Az edzés keretében végzett erősítő edzések is kardio jellegűek, alacsony-közepes intenzitásúak legyenek, amelyeket pihenőkkel szakítsunk meg, és közben folyamatosan pótoljuk a folyadékot.

 

Hibák:

 

-         ötletszerű, hirtelen és rendszertelen edzés

-         magas intenzitású edzés, túl hosszú vagy túl erős edzés

-         éhgyomorra és teli hassal végzett edzés

-         rosszul beállított inzulinnal/gyógyszerrel történő edzés

 

Ellenjavallatok, amikor nem szabad edzeni:

 

-         Súlyos szemszövődmények, szembevérzés

-         Súlyos veseelégtelenség

-         Súlyos szívelégtelenség

-         Orvosi ellenjavallat

-         Bármilyen más betegség, melynél a mozgás kontraindikált.

 

Mindezek tudatában menjünk el diabetológus orvosunkhoz és kérjük ki véleményét jelenlegi állapotunkra vonatkozóan és mondjuk meg neki, hogy szeretnénk valamilyen mozgásformát választani. Ha nincs semmilyen ellenvetése, bátran válasszunk kedvünk szerint, és készüljünk fel életmódunk megváltoztatására.

A cukorbetegek számára ajánlott mozgásformák életkoronként változnak kicsit, de edzettségi állapotunknak megfelelően szinte bármit választhatunk, például: úszás, gyaloglás, kocogás, aerobik, kondicionáló torna, módjával izomerősítő torna, illetve a gyógytorna.

 

Üzenem minden kedves cukorbetegnek, legyen akár gyermek, akár nyugdíjas, hogy sohasem késő elkezdeni mozogni! Életet menthet!

 

Speciális gyógytorna indul cukorbeteg gyerekek és felnőttek számára magánrendelőnkben Budapesten, a XI. kerületben. Jelentkezés és időpont egyeztetés a 209-1436 telefonszámon vagy e-mailben (info@gymmozgaskozpont.hu).

 

Fenyvesi Ildikó gyógytornász

GYM Mozgásközpont

1111 Budapest, Vak Bottyán u. 3. II/3.

Tel: 209-1436, Mobil: 06 70 367 4786

www.gymmozgaskozpont.hu

 

 

 
Könyvek
 
Linkcsere
 
Hírdetések

 

 

 
Idő
 

Magyarország egyetlen Olicity és legaktívabb Arrow rajongói oldala! Minden infó az aktuális 6. évadról és egyéb finomság    *****    Megjelent a The Sims 4 legújabb kiegészítõje, a Laundry Stuff Pack. Vajon megéri megvenni? Derítsd ki Te magad!    *****    Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene -Katt    *****    Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!    *****    családi adókedvezmény 2018 nyomtatvány letöltés, feltételek tudnivalók    *****    Rendelj születési horoszkópot és 3 év elõrejelzés ajándékba a tiéd. Ne feledd a horoszkóp a lélek tükre,bele kell nézni!    *****    családi pótlék utalás 2018 - csp utalás - utalás idõpontja 2018 - családi pótlék kifizetések !    *****    Ismerd meg az Olicity párost! Minden a Zöld Íjász címû sikersorozat imádott szerelmespárjáról! Mindennap friss!    *****    SZEREPJÁTÉK! Ha aktív oldalon szeretnél játszani, nézz be és légy része egy egyedi történetnek! Csatlakozz!